Άρθρα Blog

Βοηθός Μητρότητας: πολύτιμη βοήθεια για όλες τις μαμάδες!

Τι είναι η βοηθός μητρότητας;

Η βοηθός μητρότητας είναι ένας θεσμός ήδη καθιερωμένος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, με τον όρο “doula”.
Αναφέρεται σε μια γυναικεία παρουσία (αλλού αναφέρεται σαν μια «μητρική φιγούρα») που προσφέρει συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη στη γυναίκα (ή το ζευγάρι), στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Τι κάνει μια βοηθός μητρότητας;

Οι υπηρεσίες της βοηθού μητρότητας διαφοροποιούνται πολύ, ανάλογα με τις ανάγκες της μητέρας/των γονιών. Είναι ευέλικτη ώστε να αναγνωρίσει και να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια σε μια μαμά με το πρώτο της μωρό, ή μια άλλη έμπειρη μητέρα ήδη πολλών παιδιών. Στην εγκυμοσύνη υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής και τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ της εγκύου και της βοηθού μητρότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της συγκεκριμένης γυναίκας. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, προσφέρει βοήθεια ή προτείνει κάποιες εναλλακτικές στη γυναίκα που μπορεί να τη βοηθήσουν στη στάση της, την αναπνοή της, την κίνησή της, στην προστασία του χώρου της, κτλ. Μετά τη γέννα, μπορεί να επισκεφτεί τη μητέρα και το μωρό στο σπίτι για μια ή δυο φορές, ή να αποφασίσει η γυναίκα/οι γονείς να προσλάβουν βοηθό μητρότητας για κάποιες ώρες την μέρα, ή την εβδομάδα, για την ευαίσθητη περίοδο της λοχείας.

Η βοηθός μητρότητας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική στη λοχεία, όπου λειτουργεί σαν «μαμά» της μαμάς, βοηθάει με τον θηλασμό, τη φροντίδα των άλλων παιδιών, τη φροντίδα της μητέρας, ισορροπεί τα καθήκοντα του πατέρα, και προσφέρει ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί η οικογένεια τον πρώτο καιρό (ένα μασσάζ στην κουρασμένη μητέρα, καθάρισμα του χώρου, μαγείρεμα, πρακτική βοήθεια, ουσιαστική παρέα, μια έμπειρη αγκαλιά για το νεογέννητο μωρό όσο η μητέρα κάνει ένα ντους ή τρώει με ηρεμία, το μπάνιο και άλλαγμα του μωρού, προτάσεις για απλές πρακτικές επιβίωσης τον πρώτο καιρό …)

Σημ.: Η βοηθός μητρότητας δεν αντικαθιστά την παρουσία & βοήθεια του συντρόφου ή της υπόλοιπης οικογένειας της λεχώνας, αλλά αναγνωρίζει, συμπληρώνει και ισορροπεί τις ανάγκες της.

Ωφέλειες από την παρουσία της βοηθού μητρότητας ~ Τι δείχνουν οι έρευνες

Πολλές επίσημες ιατρικές έρευνες που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία της βοηθού μητρότητας στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και την περίοδο της λοχείας έχει συνεισφέρει:
– σε δραματική μείωση των καισαρικών και χρήση φαρμάκων στον τοκετό – στην προώθηση και καθιέρωση του θηλασμού – στη μείωση ποσοστού νοσηρότητας της μητέρας και του παιδιού – στη μείωση ή πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης – στην καλύτερη έκβαση του τοκετού – δυνάμωμα των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

Η Μαρία Ανδρεουλάκη εκπαιδεύτηκε σαν βοηθός μητρότητας για τον τοκετό & τη λοχεία από τον μαιευτήρα Michel Odent (paramana-doula Course) και τη μαία Gloria Lemay (Doula Course/ΒirthLove). Είναι κάτοχος Διπλώματος Β’ Βαθμού της Θεραπευτικής Μεθόδου Reiki, και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την πρακτική της εκπαίδευση στην τέχνη της Ρεφλεξολογίας. Για τέσσερα χρόνια ήταν εγκατεστημένη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου μαθήτευσε δίπλα στην Lillith Türk, δασκάλα της μεθόδου Active Birth (προετοιμασίας εγκύων γυναικών για φυσικό τοκετό) και ειδικεύτηκε στη σωματική φροντίδα & προετοιμασία της περιγεννητικής περιόδου. Έχει σπουδάσει μουσική (Πτυχίο Διδασκαλίας Πιάνου), ξένες γλώσσες (διδασκαλία, μετάφραση, διερμηνεία) και χορό (Bachelors of Arts in Dance Theatre) στην Ελλάδα, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και την Ισπανία. Είναι Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού “ΕΥΤΟΚΙΑ”, και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος. Μητέρα δύο παιδιών, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, αφιερωμένη σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας της οικογένειας.

Για πληροφορίες καλέστε: Mαρία Ανδρεουλάκη 210. 68.59.336, e-mail: tornlaki@hol.gr

Πηγή:Gabi