Νέο λογότυπο και ταυτότητα Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος

Με τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος να συμπληρώνονται σύντομα, ο σύλλογος αναπτύσσεται οδεύοντας προς μια νέα εποχή, με τη δημιουργία του νέου λογότυπου και της ταυτότητας να σηματοδοτούν την εξέλιξή του μέσα στο χρόνο.

Στο νέο λογότυπο ισορροπούν τα σύμβολα καμπύλης και κύκλου, συμβολίζοντας τη μητρότητα, τον τοκετό, τη δημιουργία και την ασφάλεια.

Ενοποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας EDN

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βοηθών Μητρότητας (EuropeanDoulaNetwork – EDN) ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να συνδέσει οργανισμούς βοηθών μητρότητας σε όλη την Ευρώπη ώστε να μοιράζονται έναν κοινό δεοντολογικό κώδικα.
Οι βοηθοί μητρότητας υποστηρίζουν γονείς και οικογένειες στις επιλογές τους όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την πρώτη περίοδο της γονεϊκότητας.

The European Doula Network (EDN) was established in 2011 to connect doula organisations across Europe and share a common code of Ethics.
Doulas support parents and families in their choices in pregnancy, childbirth and early parenting.

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

Τα παρακάτω άρθρα με τις 6 Ασφαλείς Πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό, εκδίδονται με την άδεια του οργανισμού Lamaze International 2013

Μετάφραση από τα αγγλικά:
Γιολάντα Γεωργίου, μεταφράστρια – διερμηνέας MA, βοηθός μητρότητας.
Επιστημονική Επιμέλεια:
Ευαγγελία Φιλιππάκη,
 γενική οικογενειακή γιατρός GP, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Μαρία Ανδρεουλάκη, Βοηθός Μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια βοηθών μητρότητας (doula trainer), Ελληνίδα εκπρόσωπος των διεθνών οργανισμών IMBCI-www.imbci.org, DONA International-www.DONA.org, ENCA-www.enca.info, EDN-www.european-doula-network.org 

Μελέτη για τον τόπο τοκετού

Η μελέτη για τον τόπο τοκετού (Birth Place Study) «αθωώνει» τους τοκετούς που πραγματοποιούνται σε κλινικές διαχειριζόμενες από μαίες και στο σπίτι.

Το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα μπορούσε να αποτρέψει την άσκοπη βλάβη εις βάρος των γυναικών και να περιορίσει τις δαπάνες αν δινόταν σε περισσότερες γυναίκες η πραγματική επιλογή να γεννήσουν σε κλινικές διαχειριζόμενες από μαίες ή στο σπίτι. Οι χαμηλού κινδύνου γυναίκες που σχεδιάζουν να γεννήσουν στο νοσοκομείο έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποβληθούν σε καισαρική τομή σε σχέση με αυτές που σχεδιάζουν να γεννήσουν σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον.

Η γέννα απροσδόκητο ταξίδι

Είναι μια αγαπημένη ομάδα γυναικών που με κάνουν πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Είναι ο σύλλογος Βοηθών Μητρότητος εδώ στην Ελλάδα. Όταν είμαι κοντά τους νιώθω οτι είμαι στο σωστό το μέρος.
Μπορώ να μιλήσω για την εγκυμοσύνη μου, για τον τοκετό μου, για την αγάπη μου προς τη φυσική γονεικότητα και να βρω αδελφές. Πολλές αδελφές.Διαγράφεται η εικόνα που ο γιατρός μιλάει για τη στενή λεκάνη και για το μεγάλο μωρό , για την πληρωμή του νοσοκομείου και για την περίπτωση θερμοκοιτίδας Εδώ η ψυχή μου γαληνεύει , η καρδιά ανοίγει και το μωρό μου χαμογελάει. Η εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται ως ευλογία και οι μαμάδες αγκαλιάζονται και σφίγγουν τα χέρια η μια της άλλης. Η Μαρία Ανδρεουλάκη, η πρώτη βοηθός μητρότητος στην Ελλάδα με πολύ μεράκι και αίσθημα εθελοντισμού έχει χτίσει τουβλάκι τουβλάκι αυτό το κλίμα γυναικείας αλληλεγγύης και μητρικού πατριωτισμού. Βρίσκει πάντα λίγο χρόνο να απαντήσει στις όποιες ανασφάλειες της μάνας και να παρηγορήσει ή να συμβουλέψει χωρίς ποτέ να αφήσει υπαινιγμό αυθεντίας. Κάθε φορά θα σε χαλαρώσει που λόγω παιδιού δεν πρόλαβες το τάδε σεμινάριο ή δεν έχεις λεφτά και θα σου υπενθυμίσει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείς το μωρό σου…

Ανακάλυψα τη δύναμη της φύσης μου

altΑρχές φθινοπώρου, πριν από ένα χρόνο γέννησα την Ευτυχία. Στο σπίτι. Φυσικά δεν ήταν κάτι που είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έκανα.

Μέχρι τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μου δεν είχα αμφισβητήσει ούτε στιγμή το σύστημα “καλός γυναικολόγος – νοσοκομείο”.
Ομολογώ ότι δεν ήξερα καν τι δουλειά κάνει μια μαία και το καλύτερο στο οποίο ήλπιζα σαν έκβαση ήταν “να μην κάνω καισαρική”. Επιπλέον ήμουν πανευτυχής με την ανακάλυψη της επισκληριδίου. Από μικρή θυμάμαι να τρέμω την ιδέα του πόνου στη γέννα για την οποία φυσικά δεν ήξερα τίποτα (όντας και έγκυος!) πέρα από όσα έβλεπα στην τηλεόραση (ένδειξη της απίστευτης άγνοιας που έχουμε για οτιδήποτε το φυσικό αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…)

Επάγγελμα: Δούλα

Βρίσκονται κοντά στην επίτοκο, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη, ενθάρρυνση, σωματική ανακούφιση, αλλά και ενημέρωση για την πορεία του τοκετού.
Δεν πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας μαίες, αλλά για μια ξεχωριστή ομάδα γυναικών που σκοπό έχει να βοηθά τη γυναίκα σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια της επιστροφή της στο σπίτι.

Θηλή Ζωής

«Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε μετά από έναν δύσκολο και πολύωρο τοκετό.Η μαία με βοήθησε αμέσως μεν, εντελώς διεκπεραιωτικά δε, να βάλω το μωρό στο στήθος. Και μου το πήρε σχεδόν αμέσως.
Τέσσερις ολόκληρες ώρες αργότερα, ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους, άκουσα το γνωστό ‘‘πυρεξάκι’’ να πλησιάζει. Αφού ο γιος μου πέρασε την απαραίτητη δοκιμασία γενεαλογικής ταύτισης – ‘‘είναι ίδιο ο πατέρας του’’, ‘‘τα δάχτυλα είναι της μαμάς του, δεν το βλέπεις;’’, ‘‘εμένα μου θυμίζει και την προγιαγιά Κικίτσα’’, τοποθετήθηκε με επιδέξιες ζογκλερικές κινήσεις στην αγκαλιά μου από τη μαία. Μια αγκαλιά αδέξια, γεμάτη απορία». «Ο θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση», συνεχίζει η Ειρήνη και μοιράζεται την εμπειρία της με το Τaλκ. «Πριν γεννήσω είχα ενημερωθεί.

Επάγγελμα βοηθός μητρότητας

Συγκεντρώνει σε μια μεγάλη τσάντα όλα τα «αξεσουάρ» του μωρού: πάνες, φορμάκια, πετσέτες. Συμμαζεύει προσεκτικά το χώρο, ρίχνει μια ματιά στο νεογέννητο και στη συνέχεια ετοιμάζει ένα γρήγορο γεύμα για τη λεχώνα. Αν τη ρωτήσει κανείς ποια ακριβώς είναι η ιδιότητά της, θα απαντήσει «βοηθός μητρότητας».
Μακριά από συγγενείς
Αλλοτε, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, η γυναίκα απολάμβανε τις φροντίδες της μητέρας, της πεθεράς ή των φίλων. Στις σημερινές κοινωνίες, όμως, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, το ζευγάρι που έρχεται «αντιμέτωπο» με την ευθύνη ενός μωρού ζει μακριά από τους συγγενείς. Αυτή η απόσταση δημιουργεί ένα κενό, το οποίο έρχεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό η βοηθός μητρότητας.