Συλλογος Βοηθων Μητροτητας Ελλαδος

Ιστορικό Δραστηριοποίησης των Βοηθών Μητρότητας στην Ελλάδα

Το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας είναι σχετικά νέο στη χώρα μας. Από το 1997 έως το 2007, μόλις 2 με 3 επαγγελματίες βοηθοί μητρότητας δραστηριοποιούνταν στον περιγεννητικό χώρο, οι οποίες είχαν λάβει την εκπαίδευσή τους από οργανισμούς του εξωτερικού. Οι πρώτες αυτές βοηθοί μητρότητας συνόδευαν γυναίκες κατά τον τοκετό τους (κυρίως στο σπίτι) και παρείχαν υποστήριξη κατά τη λοχεία.

Το 2007, το σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού «Ευτοκία» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για βοηθούς μητρότητας λοχείας από το οποίο πιστοποιήθηκαν 20 επαγγελματίες.

Το 2010, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο για βοηθούς μητρότητας τοκετού με εκπαιδεύτρια τη διεθνώς αναγνωρισμένη επαγγελματία στο χώρο της περιγεννητικής φροντίδας Debra Pascali – Bonaro, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Οργανισμού DONA International. Από τις 22 συμμετέχουσες στο πρόγραμμα οι 7 ήταν ήδη επαγγελματίες βοηθοί μητρότητας λοχείας.

 

Ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας

Ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας δημιουργήθηκε το 2008 από τις 20 βοηθούς μητρότητας λοχείας που εκπαιδεύτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από τότε δραστηριοποιείται με αυξανόμενη ενεργή συμμετοχή στο χώρο της περιγεννητικής υγείας.

Από το Μάρτιο 2012, ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας είναι μέλος του European Doula Network (EDN), ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού που προωθεί τη δικτύωση και υποστήριξη επαγγελματιών βοηθών μητρότητας αλλά και συλλόγων της κάθε χώρας.

 

Οι κύριοι σκοποί του Συλλόγου είναι:

  • Η παροχή πρακτικής και συναισθηματικής υποστήριξης στη νέα μητέρα από τον τοκετό και για περίοδο μέχρι 3 μήνες μετά τον τοκετό
  • Η προώθηση – αναγνώριση του επαγγέλματος της βοηθού μητρότητας στην ελληνική κοινωνία
  • Η συνεχής επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου
  • Η δικτύωση και συνεργασία με οργανισμούς που προωθούν τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας για τη μητέρα και το μωρό

 

Οι δράσεις του Συλλόγου

Μέσα στο 2011 ο Σύλλογος, με την πολύτιμη εθελοντική προσφορά μελών και υποστηρικτών του, δραστηριοποιείται στο χώρο της περιγεννητικής φροντίδας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις για το ρόλο της βοηθού μητρότητας και άλλα περιγεννητικά θέματα, συμμετέχοντας στις δράσεις του ENCA Hellas (μέλος του European Network of Childbirth Associations) και προσφέροντας σεμινάρια υψηλών προδιαγραφών με σκοπό την εκπαίδευση, πιστοποίηση και συνεχή επιμόρφωση επαγγελματιών βοηθών μητρότητας.

Μέσα στις δράσεις μας συγκαταλέγονται:

  • Προβολές ταινιών ή ντοκυμαντέρ και συζήτηση με επαγγελματίες του περιγεννητικού χώρου και το κοινό
  • Εκδηλώσεις όπως γιορτινά παζάρια και γεύματα ανοιχτά στο κοινό
  • Εθελοντική υποστήριξη οικογενειών είτε προσωπικά αλλά και τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου
  • Ανοικτές παρουσιάσεις πάνω σε θέματα της περιγεννητικής φροντίδας (πχ τεχνικές μασάζ, γονεϊκότητα, γονιμότητα κλπ)
  • Ανοιχτές συναντήσεις για γονείς και άλλους επαγγελματίες υγείας

 

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2012. Είναι το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε από βοηθούς μητρότητας προς βοηθούς μητρότητας και σχεδιάστηκε με την υποστήριξη και κάτω από την καθοδήγηση διεθνών αναγνωρισμένων οργανισμών και επαγγελματιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.