ΒΟΗΘΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΚΕΤΟΥ

Προσφέρει

❤︎ Συνεχή φυσική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού

❤︎ Συνεχή συναισθηματική υποστήριξη και τόνωση της αυτοπεποίθησης της γυναίκας

❤︎ Σωματική ανακούφιση της επιτόκου, χρησιμοποιώντας μασάζ, τεχνικές χαλάρωσης, αλλαγές θέσεων κι άλλες μη-φαρμακευτικές μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου

❤︎ Υποστήριξη του συντρόφου ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο που ο ίδιος και η αγαπημένη του έχουν επιλέξει

Οφέλη από  τη παρουσία μιας Βοηθού Μητρότητας Τοκετού

❤︎ Οι γυναίκες βιώνουν με μεγαλύτερη ικανοποίηση την εμπειρία του τοκετού τους

❤︎ Μειώνεται η χρονική διάρκεια του τοκετού

❤︎ Μειώνονται οι πιθανότητες για επισκληρίδιο ή άλλη τοπική αναισθησία, ο τοκετός με παρεμβάσεις (βεντούζα, εμβρυουλκός) και ο τοκετός με καισαρική τομή

❤︎ Η σχέση μητέρας και βρέφους αρχίζει ομαλά, με σεβασμό και τρυφερότητα

❤︎ Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα με το θηλασμό

❤︎ Η νέα μητέρα εμφανίζει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερο άγχος γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης 

 

Η γυναίκα που φροντίζει
Η μητρότητα μοιάζει με ένα δώρο της φύσης στα θηλυκά πλάσματα, με τον τοκετό να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του δώρου αυτού. Για αυτό το λόγο, η γυναίκα που γεννάει, εκτός από την ιατρική παρακολούθηση, έχει ανάγκη από αγάπη, ενθάρρυνση, σεβασμό. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις παραδοσιακές κοινωνίες των γιαγιάδων μας, οι γυναίκες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος ήταν αυτές που συμπαραστέκονταν και περιποιούνταν την επίτοκο. Σήμερα, που ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ενσαρκώνεται πια από κανέναν, η Βοηθός Μητρότητας Τοκετού αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το κενό. Μπορεί να κρατάει το χέρι της γυναίκας που γεννάει, να τη χαϊδεύει, να τη βοηθάει με την κίνηση και την αναπνοή, να την ενθαρρύνει ότι όλα θα πάνε καλά ή απλά να βρίσκεται διακριτικά και σιωπηλά στο πλάι της.

Φιλοσοφία και πράξη της Βοηθού Μητρότητας Τοκετού
• Η Βοηθός μητρότητας αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της μητέρας για όλη της τη ζωή. Δίνοντας πληροφορίες και απαντώντας στις ερωτήσεις τους, βοηθάει τη γυναίκα και το σύντροφό της να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν ένα «πλάνο τοκετού» που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Συχνά το ζευγάρι θέλει να ζήσει μαζί αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Η Βοηθός Μητρότητας θα προστατέψει την ιδιωτικότητά τους και θα ενθαρρύνει το σύντροφο να συμμετέχει στον τοκετό, στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί.
• Η Βοηθός Μητρότητας παραμένει στο πλάι της γυναίκας όσο κι αν διαρκέσει ο τοκετός, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας καθώς και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου. Δε σταματάει να παρέχει στη γυναίκα συναισθηματική και σωματική ανακούφιση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της.
• Διευκολύνει τη γυναίκα να αντλήσει πληροφόρηση για την πορεία του τοκετού της αλλά και για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, ώστε αυτή και ο σύντροφός της να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων βάσει επιστημονικών ερευνών/ δεδομένων. Επίσης, ενθαρρύνει την επίτοκο να εκφράσει τη γνώμη της, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ αυτής, του συντρόφου της και του ιατρικού προσωπικού.
• Η Βοηθός Μητρότητας φροντίζει στο να διατηρηθεί ζωντανή κάθε πολύτιμη ανάμνηση από τις τρυφερές στιγμές του τοκετού. Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο που θα γεννήσει κάθε γυναίκα, η θύμηση της πρώτης επαφής με το νεογέννητο μωρό της θα τη γεμίζει πάντα με συγκίνηση.
• Η Βοηθός Μητρότητας δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και δε συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη.

ΒΟΗΘΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ

Παροχές

❤︎ Απαντάει στις ερωτήσεις των γονιών

❤︎ Εκπαιδεύει τους γονείς σε πρακτικά θέματα του μωρού: μπάνιο, ντύσιμο, αλλαγή πάνας ή βοηθάει τη μητέρα στις ασχολίες αυτές

❤︎ Εκπαιδεύει τη μητέρα σε θέματα θηλασμού και παρέχει πρακτική βοήθεια στο θηλασμό

❤︎ Ακούει τη μητέρα, τους φόβους, τις ανησυχίες της

❤︎ Ακούει την ιστορία τοκετού της μητέρας όσες φορές αυτή το επιθυμεί

❤︎ Εκπαιδεύει τα άλλα μέλη της οικογένειας πώς να στηρίζουν τη μητέρα

❤︎ Φροντίζει ώστε η μητέρα να τρέφεται σωστά και να παίρνει επαρκή υγρά

❤︎ Κρατάει ή ταΐζει το μωρό ενόσω η μητέρα ξεκουράζεται ή κάνει ντους ή παίζει με τα άλλα παιδιά

❤︎ Προετοιμάζει ελαφριά γεύματα και μαζεύει την κουζίνα

❤︎ Πλένει, διπλώνει και μαζεύει τα ρούχα του μωρού

❤︎ Προτείνει ομάδες υποστήριξης, επαγγελματίες υγείας, πληροφόρηση, βιβλία

❤︎ Παρέχει συστάσεις για άλλους επαγγελματίες στο χώρο της μεταγεννητικής φροντίδας

Οφέλη από  τη παρουσία μιας Βοηθού Μητρότητας Λοχείας

Οι νέες μητέρες / γονείς:

❤︎ Νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια

❤︎ Προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα δυναμική της οικογένειας

❤︎ Θηλάζουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία τα μωρά τους

❤︎ Έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη

❤︎ Έχουν μικρότερες πιθανότητες να κακοποιήσουν τα μωρά τους

 

 

Η γυναίκα που φροντίζει

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, η γυναίκα κατά την περίοδο της λοχείας περιστοιχίζονταν από γυναίκες όλων των ηλικιών και δέχονταν τη φροντίδα τους. Οι γυναίκες αυτές – γιαγιά, μητέρα, αδελφή, φίλη, γειτόνισσα – προσφέρανε μέσα από την εμπειρία και τη σοφία τους αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια προκειμένου η μητέρα να προσαρμοστεί στο νέο της ρόλο. Στην εποχή μας, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν μετέχουν συνήθως σε τέτοια δίκτυα συμπαράστασης και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της γονεϊκότητας απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Η όποια βοήθεια έχουν συνήθως περιστρέφεται γύρω από το μωρό. Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας καλείται να πληρώσει το κενό που υπάρχει στην υποστήριξη του ζευγαριού μετά τον τοκετό. Είναι δίπλα στη μητέρα και την οικογένεια. Είναι η φίλη, η μητέρα, η αδερφή, η γυναίκα που προσφέρει σε μια άλλη γυναίκα συναισθηματική υποστήριξη σε μια πολύ απαιτητική στιγμή της ζωής της. Είναι κατά κάποιον τρόπο η «μαμά» της μητέρας. Εκτός από την πρακτική βοήθεια που μπορεί να παρέχει, η βοηθός μητρότητας εκπαιδεύει και ενδυναμώνει το ζευγάρι. Μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες, η μητέρα αποκτά αυτοπεποίθηση με τη φροντίδα τους βρέφους κι αρχίζει να καλλιεργεί ένα βαθύ δεσμό με το μωρό της, ο πατέρας επαναπροσδιορίζει το ρόλο του στην οικογένεια, γνωρίζει το μωρό και μαθαίνει να φροντίζει τη σύντροφό και το μωρό.

Σημείωση: Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας δεν είναι Οικιακή Βοηθός ή Νταντά και δενκάνει Ιατρικές Πράξεις. Η ΒΜΛ δεν αντικαθιστά την παρουσία και βοήθεια του συντρόφου ή της υπόλοιπης οικογένειας.

Η μητρότητα είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται και κατακτάται
μέσα από την εμπειρία